ma: afspraak | di, wo, do, vr: 10:00–18:00 | za: 10:00–17:00 | koopzondag: 13:00–17:00 | |

Bij veel uitnodigingen voor feesten wordt een dresscode vermeld. Hieronder de meest gebruikte dresscodes en de stijlen die daarbij horen:

Klik op een dresscode en ga direct naar de beschrijving.
 

 

Een dresscode dient ervoor om de genodigden in staat te stellen om te bepalen welke outfit passend is voor de gelegenheid.
Neem de opgegeven dresscode serieus. Het getuigt van respect voor de gastheer / gastvrouw en zorgt ervoor je een goede indruk maakt.
Neem de dresscode tegelijkertijd niet zo serieus dat je jezelf niet meer bent. Je moet je tenslotte prettig voelen in wat je draagt om van het feest te kunnen genieten. Zorg er wel voor dat je outfit zodanig aansluit bij de dresscode dat je niet uit de toon valt.
De adviseuses van NOUVO fashion helpen je graag bij het kiezen van een outfit die past bij je persoonlijkheid én aansluit bij de dresscode.

 

Black Tie:

Een Black Tie feest begint in de regel overdag en gaat vaak door tot (diep) in de avond. Vandaar dat bij de dresscode “Black Tie” zowel een lange avondjurk of galajurk, als een cocktailjurk in een “formelere look” kan kan worden gedragen. kies je voor een cocktailjurk, draag deze dan wel met panty! 
Is er een diner inbegrepen dan is een lange jurk in principe wel verplicht. Een grove vuistregel is dat voor feesten overdag voor een cocktail- of korte feestjurk kan worden gekozen. Bij avondfeesten, of feesten met een diner kies je in de regel voor een lange feestjurk of galajurk.
Black Tie is een formele dresscode, waarbij pumps of naaldhakken en een clutch horen. Neem dus geen grote handtas mee, dat doet afbreuk aan je outfit. De hakhoogte van de pumps mag je zelf bepalen. 
Met handschoenen, een fascinator en de juiste byoux maak je je outfit compleet, maar overdrijf daarbij niet. Handschoenen mogen zowel lang als kort en eventueel vingerloos zijn.
Gezelligheid kent geen tijd. Bij deze dresscode hoor je geen horloge te dragen.
Kies bij deze dresscode altijd voor een chique look met rustige kleuren en vermijdt zomerse, felle, en/of drukke prints.
TIP!
Neem een reserve panty mee zodat je kunt wisselen als je panty gaat ladderen.
 
Terug naar het begin van deze pagina

 

Business:

De naam van deze dresscode zegt het al, kleed je formeel en zakelijk. In welke mate is sterk afhankelijk van het bedrijf dat je uitnodigt.
Je kunt bij deze dresscode kiezen voor een blazer met rok, of broek, een broekpak, of een nette jurk.  In de regel kun je het beste kiezen voor “gedekte” kleuren of pasteltinten. Informeer je liefst vooraf over de cultuur bij het bedrijf waarvan je de uitnodiging ontving. In het bankwezen en de advocatuur zijn formelere outfits voorgeschreven dan bij bijvoorbeeld internetbedrijven. Wees in ieder geval niet te uitbundig met kleuren en prints en houd het zoveel mogelijk in één kleur. Is het een bedrijf met een informele cultuur dan mag je iets creatiever zijn met het gebruik van kleur en print dan bij een bedrijf met een veel formelere cultuur.
Zorg voor matchende nette schoenen, geen slippers of sneakers en niet te uitbundige accessoires.
TIP!
Draag je een outfit met panty? neem dan een reserve panty mee zodat je kunt wisselen als je panty gaat ladderen.

 Terug naar het begin van deze pagina

 

Business Casual:

Bij de dresscode “Business Casual” mag je iets minder formeel gekleed gaan dan bij de dresscode “Business”. Deze dresscode zit een beetje in het midden tussen de “Smart Casual” en “Casual” dresscodes. De blazer mag je bijvoorbeeld weglaten. Jeans zijn echter in de regel geen goede keuze bij deze dresscode.
Het beste kan je kiezen voor een knielange rok of een nette broek gecombineerd met een blouse, gekleed shirt of nette trui, of voor een knielang jurkje met een informelere maar wel zakelijke uitstraling. Zorg ervoor dat je decolleté niet te diep is.
Draag het liefst schoentjes met hak, maar ballerina’s mag ook.
Ook voor de byoux geldt dat ze niet te uitbundig moeten zijn. 
Ook bij deze dresscode geldt dat je niet te uitbundig moet zijn met het gebruik van kleuren en prints. Houd het zoveel mogelijk in één kleur.
 
Terug naar het begin van deze pagina

 

Casual:

De dresscode “Casual” beschrijft in feite gewoon de alledaagse kleding die je thuis draagt, of wanneer je de stad in gaat. Letterlijk genomen is casual kleding vrijetijdskleding. Er zijn geen expliciete regels en voorschriften. Bij deze dresscode ben je dus vrij om jouw persoonlijke kledingstijl te dragen. Ben je gek op retro, vintage of denim? Draag dat dan gerust.
Ook bij deze dresscode geldt dat de verwachtingen die de gastheer van je outfit heeft kunnen verschillen. Verdiep je dus in het bedrijf of de gastheer / vrouw voor de juiste nuances.

Een Casual dresscode op het werk kent meestal wel een aantal ongeschreven regels. Informeer daarover liever bij het bedrijf dan dat je een verkeerde indruk achterlaat.

De enige regel waar je bij de dresscode “Casual” echt rekening mee moet houden is dat je kleding een verzorgde indruk maakt. Dus in ieder geval schoon is en niet kapot of versleten.
 
Terug naar het begin van deze pagina

 

Casual chic:

De dresscode “Casual Chic” is net iets chiquer is dan “Smart Casual”.
Het komt er eigenlijk op neer dat je iets meer aandacht aan je outfit besteedt dan bij “Smart Casual”, bijvoorbeeld door je casual jeans te combineren met een chique shirt, of je casual shirt met een geklede broek. Ook met je accessoires en byoux kun je wat luxere accenten zetten.
Het uitgangspunt bij Casual Chic is dat de kleding goed ‘draagbaar’ is, maar tegelijkertijd een paar chique detail heeft. Zoals bij vrijwel elke dresscode is het wel van belang dat de kleding er verzorgd uitziet.

Kledingstukken met rafels, vale plekken of slijtplekken passen niet bij de Casual Chic dresscode. De voorkeur gaat uit naar kleding van mooi afgewerkte stoffen en materialen.
Meestal wordt met deze dresscode aangegeven dat men wil dat de gasten netjes en een tikje feestelijk gekleed gaan.

TIP!
Houd bij de keuze van je outfit rekening met de locatie. Een feestje aan het water of aan het strand vraagt om een andere outfit dan een feestje in een kasteel of restaurant.

 
Terug naar het begin van deze pagina
 

Come as you are:

De dresscode “Come as you are” wordt zelden gebruikt. Gelukkig maar, want hij wordt heel vaak verkeerd uitgelegd of begrepen.
Letterlijk betekent het “kom zoals je bent”. Je kunt dat zo uitleggen dat je bijvoorbeeld in je trainingspak zou kunnen komen als je dat aanhebt tot het moment dat je naar het feest moet vertrekken, of als dat je normale dagelijkse “kloffie” is. Niets is echter minder waar.
De gastgever die deze kledingcode gebruikt bedoelt hiermee dat je in je business outfit kunt komen. Deze dresscode  -als hij al wordt gebruikt-  geldt meestal voor gelegenheden aansluitend aan kantoortijd. Men wil hiermee duidelijk maken dat je niet eerst naar huis hoeft om je om te kleden, maar in de kleding die je op kantoor draagt kunt verschijnen.
Feitelijk komt het er dus op neer dat je je bij deze dresscode in grote lijnen moet kleden zoals bij de dresscode “Business”, of “Business Casual”. 

 
Terug naar het begin van deze pagina

Cocktail:

De dresscode Cocktail wordt vaak vermeld op uitnodigingen voor feestjes, bruiloften, strandenevenementen en cocktailparty’s. Deze dresscode geeft vooral voor dames duidelijke richtlijnen, namelijk de cocktailjurk. Heren zijn wat vrijer in hun kledingkeuze.

De cocktailjurk is een feestelijk jurkje dat boven- of tot op de knie valt. Hier horen pumps met hoge hakken en een clutch bij. Met andere accessoires, bijvoorbeeld een fascinator en opvallende byoux maak je écht een entree. Kleuren en prints zijn bij deze dresscode zeker toegestaan, maar overdrijf daarmee niet. Bij deze dresscode mag je best een beetje sexy gekleed gaan, mits je het niet overdrijft. Een panty mag, maar kies dan liefst een dunne variant.

Draag je liever geen cocktailjurk? Kijk dan eens naar een feestelijke jumpsuit of broekpak. Met je make-up en de juiste accessoires kun je daarbij ook de juiste accenten leggen voor deze dresscode. 

Terug naar het begin van deze pagina

Feestelijk:

De dresscode “Feestelijk” is erg onduidelijk. Je kunt hieraan moeilijk herkennen wat voor kleding precies van je wordt verwacht. 
Feitelijk ben je bij deze dresscode volledig vrij in je kledingkeuze, mits je outfit een feestelijke look heeft.
Vaak kun je aan wie de uitnodiging verstuurde wel enigszins afleiden of het een formeel of informeel feest betreft. Twijfel je dan nog? Ga dan even na om wat voor soort feest het precies gaat en wat vriendinnen of kennissen die ook zijn uitgenodigd als outfit kiezen. 
Betreft het een zakelijke gelegenheid, kies dan bijvoorbeeld voor een cocktailjurkje, mantelpakje of blouse met geklede rok of broek. Draag bij een feest met een formeel of zakelijk karakter in ieder geval een panty.
Betreft het een informele gelegenheid dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld een jumpsuit, een cocktailjurkje of een lange jurk.
Kies in ieder geval voor nette pumps, hoge hakken of andere chique schoenen. Je outfit en accessoires mogen gerust opvallen.

Terug naar het begin van deze pagina

Festival chic:

Bij de “Festival Chic” dresscode mag je je creativiteit volledig de vrije loop laten. Dit is een typisch zomerse dresscode gebaseerd op de hippie cultuur en is informeel en volgens de laatste trends. Bijna alles mag, zoals bijvoorbeeld het mixen en matchen van badkleding met bovenkleding. Gebruik bij deze dresscode in ieder geval een kleurige overdaad aan accessoires en sieraden. 

Deze dresscode kent diverse varianten, zoals:
Ibiza chic met wit als basis voor je outfit
Bohemian chic waarbij de hippie look gecombineerd wordt met chique details.

 
Terug naar het begin van deze pagina

Gala:

Gala is eigenlijk geen echte dresscode, maar geeft aan wat voor type feest het betreft. Vooral bij gala’s gelden striktere kledingvoorschriften dan bij ‘gewone feesten’. Op de uitnodiging voor een Galabal staat de dresscode in de regel apart vermeld. Een gala is een formele gelegenheid. Uit respect naar de gastheer of -vrouw, of de gelegenheid leef je het kledingvoorschrift zo goed mogelijk na. 

Over het algemeen wordt een galabal ’s avonds gehouden. Daarom is de vuistregel voor je outfit op een galabal een lange avondjurk of galajurk. In principe kun je bij een Galabal de dresscodes “Black Tie” of “White Tie” verwachten. De op de uitnodiging voor het gala vermelde dresscode is echter leidend. Houd je dus aan de voorschriften die op de uitnodiging staan vermeld.

Staat op de uitnodiging geen dresscode of kledingvoorschrift, dan kan je je in de regel houden aan de dresscode “Black Tie” of White Tie”.
 
Terug naar het begin van deze pagina

Jaquet:

Jaquet is een dresscode voor heren. Voor dames geeft deze dresscode geen duidelijke voorschriften. Deze dresscode is o.a. gebruikelijk bij paardenrennen. Wel geldt in de regel dat als de heren Jaquet dragen, de dames met hun kleding ook een beetje uit hun dak mogen gaan. 

Dames kunnen bij deze dresscode kiezen voor een feestelijk mantelpakje, een mooie cocktailjurk, korte feestjurk, of een lange avondjurk. Houdt als vuistregel aan dat bij een feest overdag voor een korte- en bij een avondfeest een lange feestjurk gebruikelijk is. Beoordeel aan de hand van de gelegenheid wat het meest gepast is, ook qua accessoires en hoofddeksel. Bij bijvoorbeeld paardenrennen en haringparty kan je kiezen voor een opvallende hoed of fascinator. Bij een formelere gelegenheid kies je een outfit in gedekte kleuren, bij een minder formele gelegenheid mogen de kleuren uitbundiger zijn.
Kies voor bescheiden make-up, draag je haar liefst mooi opgestoken en kies voor pumps die bij je outfit passen.
 
Terug naar het begin van deze pagina

New York chic:

De dresscode New York Chic heeft wel iets weg van de dresscode Casual Chic en staat bekend als een hele vrije dresscode. Het belangrijkste kenmerk is dat alle kledingstukken supertrendy zijn. Een Casual outfit dus, met luxe of formele details.
Deze dresscode is ontstaan in New York, waar de vrouwen wegens het drukke New Yorkse bestaan vrijwel geen tijd hadden om zich om te kleden tussen werktijd en evenementen. Een typische New York Chic outfit kenmerkt zich door bijvoorbeeld een designer jurkje, gecombineerd met naaldhakken en een chique blazer. Trek je de blazer uit dan oogt de outfit nog wat chiquer. Deze kleedstijl kom je onder andere tegen in series als “Sex and the City” en “Friends”.

Dames mogen zich wat uitbundiger kleden dan normaal. De New York Chic dresscode geeft aan dat je je opvallend moet kleden. Een mooie designerjurk is altijd goed. Je kan ook kiezen voor een elegante rok of een origineel ontworpen broek. Daarnaast completeer je je outfit met een mooie blouse of tuniek.

Ga ook wat sieraden betreft voor een beetje glitter en glamour en kies voor opvallende (designer)sieraden.
 
Terug naar het begin van deze pagina

Smart Casual:

Bij de dresscode “Smart Casual” staat “Smart” voor netjes. Je kleedt je casual met een chique touch. 
Je bent vrij in je kledingkeuze, met dien verstande dat je outfit wel elegant, modieus en netjes moet zijn.
De Smart Casual dresscode werd vroeger vaak gehanteerd door creatieve bedrijven, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt bij semi-formele gelegenheden, zoals een netwerkborrel of bruiloft.

Combineer je kleding op een creatieve en speelse manier en stel je outfit met zorg samen. Deze dresscode wordt vaak heel verschillend geïnterpreteerd. Informeer dus liefst vooraf wat men met deze dresscode bedoelt. Je maakt een betere indruk als je informeert, dan wanneer je verkeerd gekleed verschijnt.
Sneakers en jeans, evenals drukke prints en schreeuwerige kleuren passen in principe niet bij deze dresscode. Denk eerder aan een mooi jurkje, tuniek of jumpsuit, een nette broek met blouse en vest of blazer.
Met de accessoires, schoenen en byoux kun je de juiste accenten zetten.

Terug naar het begin van deze pagina

Summer chic:

Summer Chic is een dresscode die je tegenwoordig veel tegenkomt op uitnodigingen voor bruiloften. Bij deze dresscode geef je je zomerkleding (vaak van luchtige stoffen en in pastelkleuren) een chic tintje.

Met de Summer Chic dresscode kun je werkelijk alle kanten op. Fleurige prints en kleuren , katoenen en linnen stoffen die een beetje kreuken mag gerust.  Zo mag je bijvoorbeeld een mooie fleurige zomerjurk of een  zomerpak aantrekken, maar je kan ook kiezen voor een lange rok met een jasje in een leuke bloemenprint of zomerse kleur. 

Wat betreft sieraden en accessoires mag je gerust je creativiteit de vrije loop laten. Accessoires met een zomers tintje, zoals een zonnebril, hoed, of linnen sjaal passen goed bij een Summer Chic outfit.
Is de gelegenheid wat formeler dan is het raadzaam de outfit qua kleurgebruik enigszins rustig te houden. Qua schoenen heb je de keuze uit bijvoorbeeld pumps, ballerina’s, of luxe slippers, natuurlijk matchend bij je outfit.

Terug naar het begin van deze pagina

Tenue de Ville:

Tenue de Ville betekent letterlijk: kleding die je naar de stad draagt. Deze dresscode stamt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde voor buitenhuis. Het is een dresscode die vooral overdag voorkomt en zich kenmerkt door de nette stijl en meestal wordt geassocieerd met rustige pasteltinten. Een outfit moet netjes, geraffineerd en passend zijn.
Tenue de Ville kenmerkt zich door de subtiele touch. Opvallende kleding, accessoires of make-up horen niet bij Tenue de Ville.

Vroeger droeg je bij Tenue de Ville een mantelpakje of japon. Tegenwoordig mag een nette jurk, of een leuke knielange rok gecombineerd met een blouse of nette top en blazer. Op minder formele feesten mag een wat kortere rok ook, maar niet té kort.

Kies pumps met halfhoge hak, of stijlvolle laarzen en een bijpassende niet te grote handtas om je outfit te completeren.

Terug naar het begin van deze pagina

Urban:

De Urban dresscode is geïnspireerd door de hip hop scene en is afgeleid van de straatcultuur uit de jaren ’90 in de Verenigde Staten. Hierbij gaat het vooral om de nieuwe, verrassende en originele trends die destijds op straat werden gesignaleerd en waarbij sportieve kleding wordt gecombineerd met stoere elementen. Denk aan comfortabele en draagbare kleding, zoals baggy broeken, bomberjacks en strakke- of juist oversized t-shirts met grote letter- of cijferprints, sneakers en blingbling accessoires.

Je kan hierbij verschillende stijlen kiezen, zoals:
Gescheurde jeans met een nette blouse of een klassieke pantalon met daarboven een kleurrijk vestje, afgemaakt met sneakers, of juist met sexy killer heels.
Een sportieve skinny broek gecombineerd met een jersey top en een chique blazer en een paar stoere sneakers.
Een leren jack met een boyfriend jeans gecombineerd met killer heels.

De mix tussen stoer en sexy, netjes en sportief maakt dit een dresscode waar je alle kanten mee op kan.

Terug naar het begin van deze pagina

White Tie:

White Tie is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode geldt vaak bij officiële gelegenheden, een zeer formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met bijvoorbeeld het koningshuis.

Dames worden in een lange galajurk, avondjurk of baljurk verwacht. Deze liefst rijkelijk versierd met pailletten, strass en/of kralen Een diep decolleté is geen must, maar mag wel bij White Tie, mits de outfit elegantie uitstraalt. Qua accessoires en make-up mag je alles uit de kast trekken om te schitteren en te fonkelen, maar zorg wel dat je klasse en elegantie uitstraalt. Overdag is een hoed toegestaan, ’s avonds geen hoed, kies dan eventueel een mooie diadeem of fascinator. Handschoenen lang, of kort mag, maar zijn geen must. De armen mogen bloot zijn.

Deze dresscode hoort van oorsprong bij rijkdom en adel.  Van gasten wordt dan ook verwacht dat zij uiterst netjes en verzorgd voor de dag komen. Net als bij Black Tie geldt: “Gezelligheid kent geen tijd”. Bij deze dresscode hoor je dus geen horloge te dragen.
 
Terug naar het begin van deze pagina